WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Phlox - Vlambloem - Floks


Phloxen zijn zeer populaire borderplanten. Die populariteit hebben ze te danken aan het feit dat ze lang en rijk bloeien. En dan bloeien ze ook nog eens op het hoogtepunt van de zomer. Het aanbod is dan ook enorm en elk jaar komen er weer nieuwe cultivars op de markt. Dat zijn niet altijd verbeteringen ten opzichte van het bestaande assortiment. Bij tuincentra kun je tegenwoordig Phloxen als potplanten kopen. Veel van deze Phloxen worden laag gehouden door chemische remstoffen. Ze zullen dan het jaar erna een stuk langer groeien.

Meeldauw en Phloxen

Een belangrijke eigenschap waar je op moet letten bij de keuze van een Phlox is de resistentie tegen echte meeldauw. Deze schimmel wil bij een aantal hybriden voor problemen zorgen.   Bestrijding van meeldauw is moeilijk en preventie is de beste oplossing. Kies dus een Phlox soort die goed resistent is. Daarnaast geldt net zoals bij mensen dat gezondere planten minder snel ziek worden. Je kunt Phlox gezond houden door voor voedselrijke grond te zorgen en heel belangrijk: zorg ervoor dat ze het niet te zwaar krijgen door droogte. Worden planten na een aantal jaren toch aangetast, dan helpt het om ze op te nemen en van nieuwe voedselrijke grond te voorzien.

Kleur

De bloemen zijn er in vele kleur variaties, van fel roze tot blauw. Het beschrijven van de kleur bij Phloxen is lastig. De kleur verandert vaak ook. In de ochtend en avond zijn de kleuren intenser dan overdag. Vooral bij blauwe Phloxen is dit effect aanwezig. Sommige selecties zijn tweekleurig. Bloemen met een donker oog geven een mooi contrast. Gestreepte bloemen zijn er ook, maar dat is niet helemaal mijn smaak.

Standplaats voor Phloxen

Met uitzondering van enkele soorten die hieronder worden beschreven houden ze van veel zon. Ze hebben een hekel aan droogte en willen graag voedselrijke grond. Niet alle Phloxen houden van een plek in een zonnige border. Interessant is dat de Phlox paniculata, waar de meeste selecties vanaf stammen, in het wild bij bosranden groeien. De meeste tuin cultivars zijn zover doorgekweekt dat ze die eigenschap hebben verloren. Enkele soorten:

Phlox divaricata komt voor in het oosten van Amerika en groeit langs bosranden. De bloei is vroeg wat je bij meer bosplanten ziet, omdat de bomen dan nog niet vol in blad zitten. Het is een lage kruipende soort waarvan de bloemen heerlijk geuren. Het blad is wintergroen. Een plekje vooraan langs het pad is dus aan te bevelen, in combinatie met Trillium of Sanquinaria.

Phlox maculata groeit van nature in natte weides en langs bosranden. Ze houden dus van volle zon of halfschaduw en voldoende vocht. De maculata groep is te herkennen aan mooi glimmend blad, een beetje leerachtig en de planten hebben gevlekte stelen. Deze soort heeft geen last van meeldauw. Vlinderplant. Geurend. Stevig.

Phlox douglasii is laag en kan goed tegen droogte. Geschikt voor in de pot mede door zijn bodembedekkende eigenschap. Geef ze veel zon.

Phlox adsurgens is ook een laag blijvende soort. De bloei valt rond de maanden mei en juni. De bloemblaadjes zijn smaller waardoor de bloem stervormig is. Geef ze een plek in de zon of halfschaduw. Phlox adsurgens is wintergroen en goed te gebruiken als bodembedekker.

Phlox subulata is ook een laag blijvende, kruipende soort. Ze kunnen wat beter tegen droogte en verdragen halfschaduw. Er zijn redelijk veel cultivars van Phlox subulata op de markt. Ze zijn goed toe te passen langs muurtjes. De bloei is vroeg.