WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Geranium - Ooievaarsbek


Het is lastig om je een tuin zonder een Geranium voor te stellen. Diepe schaduw of volle zon, nat of droog, voor elke plek in de tuin is wel een Geranium te vinden. Voor enkele soorten is zelfs droge schaduw geen probleem. Sommige Geraniums kunnen ‘eindeloos’ blijven doorbloeien. Die eigenschap draagt bij aan hun immense populariteit.

Bij de meeste soorten Geranium zijn de meeldraden eerder rijp dan de stampers. Dit werkt  kruisbestuiving in de hand. In de natuur komen veel soorten door hun geografische scheiding niet met elkaar in contact, maar in de tuin kruisen Geraniums onderling heel gemakkelijk. Op deze manier zijn spontaan verschillende cultivars ontstaan. Het aanbod is dan ook enorm en elk jaar komen er weer vele nieuwe selecties bij. Dit zijn niet per definitie verbeteringen ten opzichte van het huidige aanbod.

Naamsverwarring

De verwarring bij de namen Pelargonium en Geranium is een erfenis van de botanicus Linnaeus, die ze beide tot een geslacht rekenende. Deze fout is in 1789 hersteld. Pelargonium was in Groot Brittannië en Amerika toen al zo populair onder de naam Geranium, dat we daar nu nog steeds last van hebben. Als je in Google zoekt op de term Geranium en vervolgens kijkt bij de afbeelding, dan zie je hoe hardnekkig deze naamsverwarring is.

Geranium voor in de schaduw

Er zijn best veel Geraniums die het goed doen in de schaduw. In het bijzonder de soorten G. macrorrhizum, G. nodosum, G. phaeum en G. cantabrigiense zijn geschikt. Sowieso kunnen de meeste Geraniums wel wat schaduw verdragen. Volle zon is prima, mits voldoende vocht aanwezig is.

Het blad van Geraniums is aantrekkelijk blad om te zien. Vaak is het gelobd en diep ingesneden. Naast wat bontbladige varianten zijn er ook enkele selecties met donker gekeurd blad. Deze kleur trekt helaas weg naar mate de zomer vordert.  Geraniums zijn ook echte insectenplanten. Bijen en hommels zijn frequente bezoekers.