WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Brunnera - Kaukasische Vergeet-mij-niet

Brunnera of Kaukasische Vergeet-mij-niet is geen familie van de twee jarige Vergeet -mij-niet. De kleine blauwe bloemen lijken op elkaar maar daarmee houden de overeenkomsten wel op. Het geslacht is vernoemd naar Samuel Brunner, een Zwitserse botanicus en van de drie soorten is alleen B. macrophylla in cultuur. Macrophylla betekend groot blad en dat blad heeft dit geslacht zo populair gemaakt.

Bladplanten pur sang

Met de komst van Brunnera Jack Frost horen ze bij de meest spectaculaire bladplanten die er bestaan. Zilverkleurig blad met groene, breed vertakte nerven en een groene rand. Het ziet er echt prachtig uit. Op dit thema zijn enkele variaties, helemaal zilverkleurig blad, witte in plaats van blauwe bloemetjes. Er bestaan ook enkele bonte varianten en geel bladige soorten, maar de tekening van Jack Frost is toch het mooiste.

Standplaats Brunnera

Om het blad mooi te houden moeten ze niet in de volle zon staan. Dan wordt het blad onherroepelijk zwart en lelijk. Halfschaduw met wat ochtend of avond zon is prima. Ze houden van een beetje vocht maar een kort periode van droogte is geen probleem.

De bloei is best aardig. De bloemen zijn weliswaar klein maar de kleur blauw is mooi. Vanaf maart beginnen ze te bloeien aan vertakt stengeltje goed boven het blad uit. Na de bloei wordt het blad nog een stuk groter tot ongeveer 20 cm doorsnee.  De planten zaaien zich beperkt uit, deze kun je het beste verwijderen, omdat de tekening minder mooi is.

Toepassing Brunnera

In de schaduw tuin past het grote blad mooi bij Gebroken hartje of Salomonszegel met hun gebogen overhangende stelen. Tussen de Brunnera planten kunnen goed vroeg bloeiende bolletjes gepoot worden. Tegen de tijd dat het grote blad voor bodembedekking zorgt, zijn de bolletjes al weer uitgebloeid. De geelbladige soorten zijn ook goed toepasbaar. Groot en geelbladig zie je ook Hosta’s, maar zeg je Hosta’s dan zeg je slakken. Brunnera behoort tot de ruwbladigen, dat voel je zo, en daar blijven de slakken vanaf.

Jack Frost 2.0

Sinds enkele jaren is er nog betere plant op de markt gekomen, Brunnera Sea Heart. Op het eerste oog lijken ze identiek aan Brunnera Jack Frost, maar bij Brunnera Sea Heart is het blad veel dikker. Hierdoor blijft blad beter als het toch veel zon krijgt.