Ik kweek zowel inheemse als uitheemse planten. De discussie over het gebruik van inheemse planten interessant, maar ook lastig. Alleen al de vraag: Wat is inheems? Landsgrenzen zijn voor planten natuurlijk geen logische indeling. Net zo goed kun je vraagtekens zetten of een inheemse plant die in Limburg voorkomt bij ons op de Veluwe inheems is.
Ik vind het lastig om goede informatie te vinden die wetenschappelijk kijkt naar effect van tuinplanten op insecten. Op internet circuleert een lijstje van bomen en hoeveel insecten hier op leven. Deze gegevens blijken uit 1984 te stammen. (https://www.wur.nl/nl/artikel/de-ene-boom-is-de-andere-niet.htm) De natuur past zich ook aan uitheemse planten. Zo leven er inmiddels op de Amerikaanse vogelpest meer insecten dan op de inheemse. ( https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22703)
Wat ik ook een interessant gegeven vind is dat door klimaatverandering plantenzones verschuiven. Zo is de verwachting dat de Beuk en Berk hier over 50 jaar niet meer kunnen overleven. Als je nu een boom wil planten kun je dus beter een uitheemse Beukensoort uit het Middellandse zeegebied gebruiken, die veel beter tegen ons toekomstige klimaat bestand is. De bijbehorende insecten migreren dan vanzelf mee.
Voor wie het een interessant onderwerp vindt, de RHS heeft vrij uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van in en uitheemse planten. (https://www.rhs.org.uk/wildlife/native-and-non-native-plants-for-pollinators). De conclusie is dat een mix van beide goed is. Dit sluit mooi aan bij wat ik vind wat mooi is in een tuin. Alleen inheemse planten is misschien goed voor de natuur, maar als tuinliefhebber wil je uit esthetisch oogpunt ook andere planten toevoegen aan je tuin.