WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Trillium - Boslelie


Ik vind Trillium iets magisch hebben. Dat zit hem denk ik in de eenvoud. Uit het rizoom groeit een stengel met daar boven drie blaadjes. En boven de blaadjes een eenvoudige maar mooie bloem, ook bestaande uit drie bloemblaadjes. Het zijn echte bosplanten. Ze groeien helaas langzaam, maar met geduld of veel geld groeien ze uit tot grote kolonies.

Er zijn ongeveer 50 verschillende Trillium soorten. De verschillende onderling zijn niet zo groot. Enkele soorten zijn met schitterend gemarmerd blad, waardoor ze extra aantrekkelijk zijn. De bloemen zijn er in het wit, geel of roodbruin. Gevulde soorten, zoals Trillium Snowbunting, zijn erg zeldzaam en dus ook erg duur. Het is erg moeilijk om de verschillende soorten uit elkaar te houden. Moeilijk omdat binnen de verschillende soorten veel variatie is en ze onderling ook gemakkelijk met elkaar kruisen.

Het vermenigvuldigen gaat erg traag. Uit zaad opkweken duurt wel 5 tot 7 jaar voor je bloeiende planten hebt. Ook het delen van de rizomen schiet niet echt op. In de handel worden daarom helaas uit het wild geroofde planten aangeboden.

Pedicel of sessile

Er zijn twee groepen Trilliums. Pedicel, soorten waarbij de bloemen aan een steeltje zitten en Sessile waarbij de bloem direct boven het blad zit. Bij de laatste groep staan bloem blaadjes omhoog gericht en tegenstelling tot de pedicel groep waar de bloemen meer open staan, zoals bij de meest populaire soort Trillium grandiflorum.

Standplaats Trillium

Trilliums groeien voornamelijk in Noord Amerika met uitzondering van een paar Aziatische soorten. Ze groeien in de schaduw van bladverliezende bomen. Hier zorgt het gevallen blad voor een goede mulch laag die het vocht goed vast kan houden. De wortels van bomen zorgen er weer voor dat het niet te nat wordt. Zorg er in uw tuin dus voor dat ze humus rijke grond hebben. Goede drainage is met name in de winter belangrijk.

Overige soorten

Van de volgende Trillium soorten heb ik maar kleine hoeveelheden beschikbaar:

  • – Trillium catesbaei
  • – Trillium cuneatum
  • – Trillium Flore Pleno
  • – Trillium vaseyi

Als u interesse heeft in een van deze soorten dan mag u mij een mail sturen of ik ze nog kan leveren.

Toont alle 8 resultaten