WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Rodgersia -Schout bij Nacht

Rodgersia is genoemd naar John Rodgers, die admiraal (schout bij nacht) was en de leider van een expeditie naar Japan waarbij deze planten zijn ontdekt. Er zijn maar 5 verschillende soorten die allemaal uit Azië komen.

Bladplanten bij uitstek

Rodgersia ’s zijn schitterende bladplanten. Ze zorgen voor rust in de border. Het grote blad is echt prachtig. Dik blad met diep liggende nerven, wat een mooie textuur geeft. Niet alleen het blad van Rodgersia aesculifolia lijkt op het blad van Paardekastanje. De meeste andere soorten lijken er ook op. Met uitzondering van de soort R. podophylla dat meer de vorm van een eendenvoet heeft.

Ik vind het lastig  om de overige soorten uit elkaar te houden. De verschillen zijn klein, het blad is variabel en kruising komen ook veel voor. Bij enkele cultivars loopt het blad mooi rood bruin uit. Helaas verdwijnt deze kleur geleidelijk naar mate het seizoen vordert. Vaak blijft er dan toch wel een rode bruine zweem in het blad waar te nemen.

Bloei

De bloei valt meestal rond juni en juli. Heel veel kleine bloemetjes zitten aan lange vertakte pluimen die goed boven het blad uitsteken. Denk aan een grote uitvoering van Astilbe. De kleuren variëren van crème wit, roze naar rood. Bij enkele soorten heeft het zaad ook nog lang een rode kleur waardoor je extra lang van kunt genieten.

Standplaats Rodgersia

Zoals bij de meeste groot bladige planten hebben ze veel vocht nodig. De bloei is weer afhankelijk van de zon. De vijverrand is dus een ideale plek waar zon en vocht wordt gecombineerd. Niet iedere tuin heeft een dergelijke plek, in dit geval adviseer ik om ze meer in de schaduw te zetten. De bloei is dan weliswaar minder rijk, maar het blad blijft mooi en daar kun je langer van genieten. Houd bij het kiezen van de juiste standplaats ook rekening met de wind. Het grote blad vangt gemakkelijk wind.
Eenmaal de juiste standplaats gekozen zijn het probleemloze planten, die lang leven en geen onderhoud nodig hebben.

Op de website van de Chicago Botanical garden staat een vergelijkend waren onderzoek van verschillende soorten Rodgersia’s.