WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Podophyllum - Dysosma

Er zijn planten waar je nu eenmaal meer mee hebt dan met andere en Podophyllum behoort toch wel tot mijn favorieten. Het grote parapluvormige blad is ook zó mooi! Sommige soorten hebben een prachtige tekening in het blad. Het is een symmetrisch camouflagekleurige patroon waar zelfs het leger jaloers op zou zijn. Maar de soorten met glimmende effen groene bladeren zijn net zo begerenswaardig. Het grote voordeel van bladplanten is dat je er het hele groeiseizoen van kunt genieten. Dat begint al als ze boven de grond komen, als een paddenstoel of een dichtgevouwen paraplu.

Alle soorten breiden zich uit middels rizomen of worteluitlopers. Hierdoor kunnen ze lastig worden in de tuin doordat ze opduiken op plaatsen waar je dat liever niet wilt. Zo zag ik een tuin waar iemand een grote moederplant had verwijderd. Dit was de trigger voor de worteluitlopers om op eigen benen te gaan staan met als gevolg heel veel nieuwe parapluutjes in de tuin. Als kweker smul je daar natuurlijk van, dat is toch weer een kistje vol nieuwe planten.

Met hun grote blad willen ze niet graag in de wind staan. Ook kun je ze het beste beschermen tegen de felle middagzon. Ze houden wel van vruchtbare grond, een beetje zuur, vochthoudend maar wel goed gedraineerd.

Over de naamgeving van dit geslacht bestaat nog veel onduidelijkheid. Zo kom je ook Dysosma en Sinopodophyllum als geslachtsnamen tegen. Hoe meer ik me in dit geslacht verdiep hoe onduidelijker het me wordt. Sommige botanici rekenen alle soorten onder het geslacht Podophyllum, maar Chinese botanici (uit China komen de meeste soorten) rekenen alleen nog de Amerikaanse soort Podophyllum peltatum onder het geslacht Podophyllum.

Geografische gezien zijn er twee groepen in Azië. De Sinopodophyllum komt in het gebied van de Himalaya tot West-China voorkomt. De soorten in oostelijk Azië worden onder het geslacht Dysosma geplaatst. Ik ben geneigd om deze laatste indeling in drie geslachten te volgen.

Op geslachtsniveau is het nog wel te begrijpen. Óf je plaatst alles onder de podophyllums óf je splitst het geslacht op in drieën. Maar als je dan verder kijkt naar de verschillende soorten Dysosma’s dan wordt het veel onduidelijker: er zijn vele synoniemen en basoniemen beschreven. Wat ook niet helpt is de grote variatie binnen het geslacht en het gemak waarmee ze onderling kruisen.

Toont alle 5 resultaten