WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Hakonechloa

Op de leuke planten markt ‘Stoer in de Schaduw’ sprak ik Carla Teune, voormalig hortulanus van de Hortus botanicus in Leiden. Ze gaf daar een lezing over Japanse tuinen. Ze vertelde me dat bloemen niet gebruikt worden in Japanse tuinen. Japanse tuinen moeten rust en evenwicht uitstralen. In plaats van bloemen zijn kleur nuances en vormen van bladeren belangrijk. Hakonechloa zijn echte bladplanten die niet alleen in een Japanse tuin thuis horen. Ze zijn prachtig in de schaduwtuin of langs randen.
Het geslacht Hakonechloa telt maar een soort H. macra en komt oorspronkelijk uit Japan (Hakone is een Japanse stad en chloa betekent gras). Ze groeien langzaam uit tot sierlijk pollen die absoluut niet woekeren. Het hangt sierlijk een kant op waar door een horizontale structuur ontstaat. Dit overhangende effect is prachtig langs randen en paden in de tuin.
Hakonechloa bloeit in de maanden augustus, september en oktober. De bloei stelt eigenlijk niet veel voor. De bloeiaren zijn transparant en zeer iel. Ze kleuren bruin, maar zoals gezegd onopvallend. Japans siergras wil graag goed gedraineerde grond die wel een beetje vochtig blijft. De groen bladige soorten kunnen volle zon ( bij voldoende vocht), de geel bont bladige varianten moet beschermd worden tegen de brandende middag zon.

Onderhouds vriendelijk

In de herfst verkleurt het blad. De kleuren variëren van geel roze paars rood. De kleuren zijn afhankelijk van hoeveel zon het blad krijgt. In de winter verdort het gras en krijgt het de kleur van graan. De pollen blijven in de winter stevig staan. Een beetje vorm en structuur in de tuin in de winter is altijd welkom. Knip daarom het blad pas in het vroeg voorjaar af. Behalve het afknippen van het blad vergt Hakonechloa weinig onderhoud.

Toont alle 2 resultaten