WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Epimedium - Elfenbloem


Epimedium is een lid van de Berberisfamilie. De familie Berberidaceae heeft veel geweldige schaduwplanten voortgebracht, zoals Jeffersonia, Podophyllum. Zo ook Epimedium, een geslacht van ondergewaardeerde bosplanten. Epimedium komt voor op het noordelijk halfrond, met uitzondering van Noord-Amerika. Er zijn enkele Europese soorten, 1 soort uit noordelijk Afrika en veel Aziatische Epimedium soorten. In Noord-Amerika komt wel het geslacht Vancouveria voor, dat nauw verwant is aan Epimedium.

Winterhard

Europese Epimedium soorten zijn over het algemeen de sterkste soorten voor ons klimaat. Ze zijn het meest winterhard en kunnen het beste tegen droge schaduw. Epimedium soorten met een Europese herkomst zijn: E. alpinum, pinnatum & pubigerum   en enkele kruisingen zoals: Epimedium x versicolor, x rubrum, x perralchicum en x youngianum.

Mooi blad

De kleur en de vorm van het blad van sommige soorten zijn net zo prachtig als die van hun bloemen. Jong blad is vaak in allerlei tinten roze en rood gekleurd. Dit zorgt zeker bij de soorten die het hele jaar nieuw blad aanmaken voor een mooi effect. Ook verkleuring in de herfst en winter komt voor. Veel Chinese soorten hebben dik leerachtig blad met een mooie bronzen gloed. Voor de meeste, maar niet alle, wintergroene soorten geldt dat het afknippen van blad in februari ruimte geeft aan bloemstengels.

Nieuwe soorten

De bloemen van Epimediums zijn vrij klein maar o zo sierlijk. Het zijn geen bloemen die op afstand effect maken. Langs een pad kun je de schoonheid echter goed bewonderen. Ik vind de soorten waarbij de bloemstengels boven het blad uit steken goed. De introductie van de nieuwe Chinese soorten heeft voor veel mooie selecties gezorgd met grotere bloemen en andere bloemen vormen.