WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Disporum - Prosartes

Disporum – Prosartes

Disporums behoren tot mijn favoriete schaduwplanten. Ik verzamel ze allemaal. Het zijn ook zulke elegante planten. Het begint al in het vroege voorjaar als de nieuwe scheuten boven de grond komen. Bij sommige Disporum soorten lijken de nieuwe stengels een beetje op bamboescheuten door een crèmekleurig schutblad dat eerst om de stengel zat. De stengel ontvouwt zich op dezelfde manier als die van de Salomonszegel. Het blad en de bloemen zijn allemaal al aanwezig en hoeven alleen nog maar uitgerold te worden. Ik dacht eerst dat beide geslachten nauw aan elkaar verwant waren, maar het meest verwante familielid is de Uvularia.

De bloemen van de Disporum zijn bescheiden van omvang, maar o zo sierlijk. Ze hangen aan het einde van de stengel met kleine steeltjes aan de bladoksels. De bloemkleur is erg variabel. Na de bloei vormen ze bessen. Disporum bereidt zich met dunne rizomen langzaam uit tot mooie pollen.
Alleen de soorten uit Azië worden tegenwoordig nog Disporum genoemd. De Amerikaanse ‘Disporums’ behoren nu tot een apart geslacht, namelijk Prosartes. Gek genoeg horen deze twee geslachten niet eens tot dezelfde familie.

Disporum en Prosartes houden van een niet te droge standplaats. Drainage is wel van belang, want als ze constant te nat staan zullen de wortels gaan rotten. Een plek in de halfschaduw met gefilterd zonlicht is ideaal, maar een plek in de volle schaduw wordt ook gedoogd.

De hier aangeboden soorten heb ik meestal wel op voorraad. Maar voor de liefhebbers heb ik nog meer, apartere, soorten in kleine hoeveelheden staan. Als u hier interesse in heeft, dan laat ik ze graag een keer zien op de kwekerij.