WooCommerce Products Filter
toon de blokken hulp

Bloem kleur

Hoogte

Standplaats

Bloei periode

Product Vocht

Kermerken

Aconitum - Monnikskap


Aconitum is een groot geslacht bestaande uit meer dan 250 soorten. Je hebt vroeg bloeiende soorten die al in mei beginnen te bloeien, zomerbloeiende soorten en natuurlijk de bekende laatbloeiers in de herfst. Deze herfstbloeiers verlengen echt het tuinseizoen. Monnikskappen bloeien in verschillende kleuren. Persoonlijk vind ik de fel blauwe soorten erg mooi, maar je hebt ook paarse, gele, witte en zelfs roze variëteiten.

De planten hebben een soort knollen die al heel vroeg in het voorjaar uitlopen. Ze zijn dan ook prima winterhard. Haal de knollen na een paar jaar uit de grond en plant ze vervolgens weer terug met wat extra ruimte. Hierdoor zullen ze weer beter gaan bloeien. Het blad is diep ingesneden en meestal mooi glimmend. Aan de bloeiaren die goed boven het blad uitkomen, zitten grote helmvormige bloemen. Vooral hommels zijn er dol op.

Standplaats

Aconitums zijn geen echte schaduwplanten, maar lichte schaduw is geen enkel probleem. De wit- en geelbloeiende soorten komen in de schaduw juist goed tot hun recht. Monnikskappen hebben een hekel aan echte warmte en ze doen het dan ook beter in onze gematigde streken dan in Zuid Europa (met uitzondering van de bergen). Bij ons doen ze het prima in de volle zon mits ze maar voldoende vocht krijgen.

Monnikskappen worden nogal eens verward met Riddersporen. De bloemaren en de sprekende blauwe kleur van beide hebben inderdaad grote overeenkomsten. Slakken hebben geen enkel probleem met dit onderscheid, die hebben veel liever een Ridderspoor op hun menu. Bladluis kan soms wel een probleem zijn.

Giftig

Aconitum staat er om bekend dat ze heel giftig zijn. De Engelse naam is Wolfsbane – wolven gif. Alle delen van de plant zijn dan ook giftig. Het gif werd gebruikt om pijlpunten in te dopen. Ook zou de Romeinse keizer Claudius met het sap van de Monnikskap vergiftigd zijn.