Wij vermeerderen het liefst onze planten zelf door middel van te zaaien, stekken of door ze te scheuren.  Het opkweken van de planten proberen we zo natuurlijk mogelijk te doen, gewoon buiten, gebruik makend van de seizoenen. Ook vinden we het belangrijk dat de kweek van de planten geen negatief impact heeft op het milieu.

Gifvrij

Bij het kweken van de planten worden geen gifstoffen gebruik  Voor het bestrijden van ongedierte maak ik gebruik van aaltjes in de potgrond tegen slakken en de larve van de taxuskever. Dit is een natuurlijke vijand van deze ongedierte.

Potten

Afbreekbare potjes is voor mijn planten helaas geen optie. De planten zitten vaak te lang in de potten waardoor ze al afbreken voordat ze verkocht worden. Ik gebruik plastic potten die gemaakt zijn van gerecycled plastic en ook na gebruik te recyclen zijn.  Gekochte potjes kunnen ook weer bij mij ingeleverd worden. Helaas moeten deze potten wel dezelfde maat hebben als wat ik op de kwekerij gebruik. Dit omdat verschillende maten, hoogte verschillen hebben waardoor ze onregelmatig water krijgen.

Potgrond

Ik gebruik turfvrije potgrond. Veen of turfwinning is namelijk schadelijk voor het milieu. Hiervoor worden natuurgebieden afgegraven en komt er veel opgeslagen CO2 vrij. Het argument dat het veengronden weer aangroeien is een beetje raar, omdat het veen ongeveer met 1 mm per jaar aangroeit. Veengrond heeft eigenschappen die potgrond goed kan gebruiken. Het houdt water en voedingstoffen goed vast.  Tevens zorgt turf voor organisch materiaal in de grond en maakt het de bodem ook nog luchtiger.  Kokosvezels, een vaak gebruikt alternatief is ook niet zo duurzaam, omdat het van ver moet komen en dat er veel zoet water en chemicaliën gebruikt worden bij de productie. In plaats van turf en kokos gebruik ik dus compost in mijn potgrond. Hiermee heb ik goede resultaten.

Meststoffen

Als ik organische meststoffen zou gebruiken zou ik mijn planten biologisch mogen noemen.  Maar ik gebruik Osmocoat als voeding voor mijn planten. Osmocoat is een kunstmest met een speciale coating waardoor de meststoffen langzaam worden vrijgegeven. Het voordeel hiervan is dat ik niet snel hoef bij te mesten en dat er bijna geen uitspoeling van meststoffen in het milieu plaats vind. Dit in tegenstelling tot organische meststoffen die dus wel snel uitspoelen, waardoor deze in de bodem terecht komen.  Het is dus keuze wat het minst schadelijk en meest praktisch in gebruik is.

Kwekerij Pieters Planten

Groteweg 17 A

8191 JS, Wapenveld

06-8113 1819

pieter@pietersplanten.nl

Openingstijden:

Maart: Zaterdagen van 10:00 -17:00

April – September : Donderdag, Vrijdag, Zaterdag van 10:00 – 17:00

Oktober: Zaterdagen van 10:00 – 17:00

Zomervakantie: Alleen zaterdagen van 10:00 – 17:00